Blog

Dansul te ajuta sa slabesti »citeste pe blog

Deja vu – Senzualitate si ritmuri de Bachata cu Shakira si Prince Royce »citeste pe blog

Grupe NOI – Salsa & Bachata, Latin & Ballroom dances »citeste pe blog

Cursuri de street danceCursuri de dans nunta

Tango Argentinian

Despre tango se scrie de peste o suta de ani. Muzica, dansul si poezia tanguera a fost surprinsa intr-o multime de ipostaze. Cu toate acestea, despre nasterea tangoului stim mai multe povesti decat date istorice concrete. Asadar vom incerca sa va prezentam in putine randuri istoria unei mari iubiri fara pretentia acuratetii datelor sau faptelor.

Ambianta luxoasa in care se danseaza acum tangoul este departe de imaginea locurilor in care a luat fiinta acest dans. Tangoul este un dans care s-a nascut in suburbiile din Buenos Aires (Argentina), la sfarsitul secolului XIX. Cei care locuiau aici, majoritatea emigranti, isi inecau durerile, dragostea, pasiunile, intr-o muzica simpla, care le acompania starile. Dansul era la fel: simplu, aproape monoton se dansa pe strazi, spelunci si bordeluri. Pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati.

Existent intr-o lume a dominatiei masculine, a vietii aspre si sarace din Buenos Aires, este preluat apoi de catre perechile mixte din casele de toleranta, singurul loc unde imbratisarea de aproape a corpurilor in ritmurile languroase era permisa, ca un preambul al iubirii platite.Din acest motiv initial elitele sociale din Argentina au fost impotriva acestui dans considerat a fi de proasta factura.

Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires dar si prin intermediul unor artisti, ce o data plecati din Argentina incep a promova acest dans in Europa. Asa se face ca la inceputul secolului XX, Tangoul argentinian se dansa la Paris in saloanele de dans. De aici s-a intors in Argentina cu o aura de eveniment monden, de mare rasunet. Tangoul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv – dar mult schimbat.

Perioada 20’-50’ este cunoscuta ca epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Airesului a cuprins un numar neinchipuit de mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poeti. artisti plastici si nu in ultimul rand locuitorii Buenos Airesului.

Dictatura militara din Argentina din perioada 1963-1983 cu mici intreruperi, va “ inlantui” manifestarile publice de tango. Tangoul se retrage din nou in cartierele marginase ale Buenos Airesului, in petreceri private si mici localuri.

Din anii 80’ tangoul renaste in opinia publica internationala prin spectacole de tango argentinian. Apare un nou stil – “tango fantasia”, stilul de scena, de spectacol, “tangoul de privit”.

Inima tangoului a fost si este Buenos Aires. Majoritatea maestrilor dansatori de tango sunt argentinieni. Sa nu uitam insa ca Istoria Tangoului inca se scrie. Pentru ca Tangoul este in continua miscare, este viu, este o expresie a timpurilor trecute de glorie si a prezentului tumultos, schimbator.De altfel cred cu tarie ca adevarata istorie a tangoului se scrie in fiecare clipa in inima fiecarui dansator de tango. In fiecare dintre noi…