Medalia de Aur pentru OPERA COMICĂ PENTRU COPII la Festivalul Internaţional de Folclor și Dans Modern de la Sankt Petersburg.

opera-comica

În perioada 25  aprilie – 30 aprilie 2014, artiştii OPEREI COMICE PENTRU COPII din Bucureşti, în frunte cu Directorul Fondator Smaranda Oțeanu Bunea sunt invitați în Rusia, la Sankt Petersburg, la cea de-a II-a ediție a SUPER DANCE from Folk to Modern Festival 2014. Acest festival – concurs este membru al EAFF, European Association of Folklore Festival.
 
Alături de România, sunt prezenţi peste 1000 de dansatori din țări de pe două continente –  Europa și Asia.
 
”Sankt Petersburg este supranumit pe merit Capitala mondială a coregrafiei, pentru că aici strălucesc marile companii de balet ale teatrelorMariinsky sau Michailovsky și ale unor mari coregrafi precum Boris Eifman șiLeonid Yakobson” – a spus Vasily KichedzhyVice-Guvernatorul orașului. Aici se află zeci de instituții de învățământ unde se studiază dansul sub toate formele sale și tot aici, în Sankt Petersburg se află Universitatea de StatHERZEN, cea mai veche din Rusia, fondată în 1747! Sunt bucuros și mândru că SUPER DANCE este găzduit de orașul nostru”.
 
Președintele SUPER DANCE Festival este Valery Pavlovich Solomin,Rector al Universității Ruse de Stat A. I. Herzen și membru al Academiei Internaționale de Științe (International Academy of Sciences, IAS). Prof. Dr.Irina Avramkova este directorul artistic al festivalului, distinsă cu titlurile de Ambasador al Culturii și al Educației în Federația Rusă, iar Directorul festivalului este Elena Bizinamembru al EAFF și al European Choral Association Europa Cantat”.
 
 În primele două zile de concurs (sunt 7 categorii distincte pentru stilurile de dans și 5 categorii de vârstă!), cele mai valoroase ansambluri de dans au evoluat pe scena sălii ”Sankt Petersburg”, cât și la Centrul Cultural ”Kaskad” din frumosul oraș Peterhof. Numit odinioară Petrodvorets (1944-1997), aici se află și palatul Peterhof supranumit ”Versailles”-ul Rusiei, reședință de vară a Țarului Petru I.
 
Au urmat pentru Opera Comică alte reprezentații la Centrul Cultural”Kalininsky”, dar și în superba sală ”Sankt Petersburg” care va găzdui Spectacolul de gală.
 
 Ca o încununare a evoluțiilor lor artistice și a succesului obținut, artiștii Operei Comice pentru Copii au fost răsplătiți cu Medalia de Aur a SUPER DANCE Festival, calificându-se alături de alte 10 trupe în marea finală. Ele își vor disputa Marele Premiu (Grand Prix-ul) competiției.
 
Baletul OPEREI COMICE din București a impresionat de fiecare dată publicul spectator, dar şi juriul şi organizatorii, care i-au răsplătit cu ropote de aplauze. Au prezentat mai multe momente de dans – ”Hora”, ”Bătuta moldovenească”, un colaj de muzică românească intitulat “Cu gândul la plaiurile natale” sau ”Zig Zagga”.
 
La succesul extraordinar al spectacolului de muzică și dansuri românești, alături de baletul OPEREI COMICE PENTRU COPII București –Alexandra Corneanu, Theodora Munteanu, Andreea Soare, Claudia Iagăr, Alis Gheorghe, Sabina Chirilă, Andy Ardeleanu, Mihai Pricope, Daniel Manea, Ionuț Birjoveanu, Octavian Iuga, Andrei Dogaru, au contribuit și soliştii Roberta Enișor și Bogdan Șerban.
 
 ”Am fost mândru să-i văd pe adevărații Ambasadori ai culturii românești și aici, pe melegurile Rusiei și mai ales în Sankt Petersburg, un oraș al dansului și al culturii mondiale” – Gheorghe Nicolae Pahonea, Consul General al României la Sankt Petersburg
 
 
Sunt foarte emoționat. A fost cea mai reușită prezență românească la un astfel de festival. Tinerii noștri au arătat aici, la Sankt Petersburg, Capitală a culturii mondiale, o Capitală a dansului și a baletului mondial, măiestria jocului tradițional românesc, pe cea a moldovenilor de la Bătuta Moldovenească, dar și spiritul nostru autentic prin dans și costume” – a spus Gheorghe Nicolae PahoneaConsul General al României la Sankt Petersburg. ”Ei au adus aici un strop de Românie și mi-au umplut ochii de lacrimi. M-au emoționat și nu pot decât să fiu mândru că Opera Comică din București a produs asemenea talente și că este condusă de un recunoscut profesionist, în persoana doamnei Smaranda Oțeanu – Bunea. Am fost mândru să-i văd pe adevărații Ambasadori ai culturii românești și aici, pe melegurile Rusiei și mai ales în Sankt Petersburg, un oraș al dansului și al culturii mondiale. Poate că emoțiile mele depășesc acum emoțiile dansatorilor Operei Comice, dar văd în măiestria lor pe cea a unui întreg popor care știe să își prezinte valorile oriunde în lume, atunci când este invitat să o facă și care știe să poarte cu mândrie tricolorul, fie pe brâu, fie în inimă
 
 ”Sunt realmente mândră că am fost atât de bine reprezentați într-un oraș precum Sankt Petersburg, un oraș multicultural pe la care mulți ar trebui să îl ia drept exemplu!” – Dr. Aurora Martin, profesor la Facultatea de Relații Publice, Academia Națională de Economie și Administrație Publică din Sankt Petersburg
  
Sunt foarte încântată și entuziasmată!” – ne-a mărturisit Dr. Aurora Martin, profesor la Facultatea de Relații Publice, Academia Națională de Economie și Administrație Publică din Sankt Petersburg. ”Spectacolul baletului Operei Comice din București a fost foarte frumos, dinamic, antrenant, mai ales că la acest festival au venit trupe foarte valoroase de dansatori din toată lumea, dar și din întreaga Rusie, din diverse republici, fiecare aducând ceva din specificul național prin costume, muzică, scenografie și coregrafie. După ce am văzut atâtea splendori, simțeam ca o strângere de inimă și aveam emoții mari pentru România. Ei bine, dansatorii Operei Comice pentru Copii din București au reușit să mi le anihileze imediat! Sunt realmente mândră că am fost atât de bine reprezentați într-un oraș precum Sankt Petersburg, un oraș multicultural pe la care mulți ar trebui să îl ia drept exemplu și de la care ar avea ce învăța!”
 
La sfârșitul anului trecut, artiștii Operei Comice pentru Copii au cuceritla cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la PRAGA (30 octombrie – 3 noiembrie 2013), înalta distincție CERTIFICAT of EXCELLENCE și calificativul EXCELLENT ”for The Comic Opera for Childern Romania”! Acesta a fost cel de-al 21-lea Premiu Internaţional obținut după Trofeele şi Premiile cucerite în septembrie 2013 în Turcia (CERTIFICAT of EXCELLENCE la MEDITERRANEAN CULTURE and ART INTERNATIONAL FESTIVAL) şi Bulgaria (GRAND  PRIX „GOLDEN ORPHEUS”– MARELE PREMIU ”ORFEUL de AUR” la BLACK SEA FEST – EURO FOLK 2013).
 
sursa: www.ultima-ora.ro
 

Niciun comentariu

Adauga un comentariu