Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internaţională a Dansului, în 1982, la iniţiativa UNESCO, pentru a marca naşterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre (1727-1810).

dansss

Declararea Zilei Internaţionale a Dansului şi celebrarea ei are drept scop omagierea acestei forme universale de exprimare artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. 

În întreaga lume sunt organizate evenimente precum: cursuri, expoziţii, materiale de prezentare pentru toate tipurile de dans, seri de dans, spectacole de stradă şi spectacole speciale. Anual, cu această ocazie, o personalitate de rang mondial din lumea dansului este invitată să lanseze un mesaj special. 

În 2014, mesajul este transmis de către coregraful şi dansatorul francez Mourad Merzouki, care în 18 ani de coregrafie a creat 22 de producţii, iar compania sa a susţinut 150 de spectacole pe an în întreaga lume. 

Jean Georges Noverre, maestru francez al dansului şi baletului, căruia îi este închinată această zi, s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet – ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck. 

Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons – ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’ Ajax”, ”Orphee aux Enfers” – şi şi-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”. 

În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. 

A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810. 

Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa şi Africa, datând din timpuri preistorice. Dansul, una dintre cele mai vechi forme ale artei, poate exprima emoţii, poate spune o poveste, poate crea o atmosferă specifică sau poate etala rezistenţa fizică a dansatorului. 

Sunt două tipuri de dans: dansul de societate, pentru distracţie, şi dansul creat pentru a susţine un spectacol. Baletul îşi are originea în curţile regale ale Italiei anilor 1400, însă s-a dezvoltat şi în Franţa. Dansul l-a însoţit pe om, în călătoria sa prin timp, ca un prieten fidel şi de încredere, adaptându-se mereu nevoilor sale, fie de exprimare, fie de relaxare sau de comunicare. 

sursa: www.agerpres.ro

Niciun comentariu

Adauga un comentariu